Za nami Festiwal Transatlantyk 2017

21 lipca zakończył się Międzynarodowy Festiwal Kulinarny Transatlantyk 2017.
Transatlantyk to artystyczna platforma, która na wielu płaszczyznach również kulinarnych zbliża ludzi. Tegoroczny festiwal odbywał się pod patronatem Klubu Szefów Kuchni.

Uczestnicy festiwalu przede wszystkim mieli niebywałą okazję skorzystać z Kina Kulinarnego – cyklu seansów filmowych oraz wziąć udział w wyjątkowych kolacjach inspirowanych obrazami filmowymi. Autorskie menu przygotowywali jedni z najlepszych szefów kuchni w Polsce, wśród których znaleźli się członkowie Klubu Szefów Kuchni – Tomasz Purol i Mariusz Pieterwas zaś menagerem kuchni był jak co roku Patryk Dziamski.
W menu Tomasza Purola i Mariusza Pieterwasa znalazły się Koza, Owca, Kura, Bawół oraz Gęś a inspiracją do tej kolacji był film Christophera La Marca „Boone”. Szefowie otrzymali gromkie brawa i owację na stojąco szerokiej publiczności zgromadzonej na kolacji, pokazując tym samym, że na talerzu również może być sztuka wysokich lotów.
Przez ponad tydzień Łódź była kulinarną stolicą Polski. Poza festiwalowymi kolacjami na ulicy Piotrkowskiej przy Pasażu Schillera stanęła na osiem dni Restauracja POP-UP gdzie można było skosztować małych dzieł sztuki w wykonaniu znakomitych szefów kuchni.
Z pewnością był to tydzień niezapomnianych wrażeń zarówno dla duszy jak i ciała. Wspólne oglądanie filmów o tematyce kulinarnej, spotkania towarzyskie, śniadania, lunche i kolacje w przyjemnym łódzkim otoczeniu, odkrywanie nowych smaków w tym polskich win z Pałacu Mierzęcin, wymiana doświadczeń wśród kucharzy i szefów kuchni zaangażowanych pełnym sercem w ten kulturalny projekt. Szefowie w sumie przygotowali prawie 1500 porcji podczas kolacji Festiwalu Transatlantyk.
- Od lat zaangażowany jestem w ten kulinarno-kulturalny projekt. To nie lada wyzwanie z uwagi na tak ogromne przedsięwzięcie, na szczęście wsparli mnie swoją wiedzą i umiejętnościami koledzy z KSK oraz inni szefowie. Bez nich nie byłoby tak smacznie i różnorodnie. Polacy mają coraz większe wymagania kulinarne, którym nie tak łatwo sprostać. Nam się jednak niejednokrotnie udało zaskoczyć gości bardzo pozytywnie tym co znaleźli na talerzach nie tylko podczas festiwalowych kolacji, ale i śniadań, obiadów oraz kolacji w restauracji POP-UP – powiedział Patryk Dziamski, manager projektu kulinarnego Transatlantyk, członek KSK
Wśród członków KSK, którzy wzięli udział w tym projekcie znaleźli się Jarosław Walczyk, Tomasz Jakubiak, Marcin Molik, Ernest Jagodziński, Tomasz Purol, Mariusz Pieterwas, Monika Ignaciuk, Tomasz Deker oraz inni szefowie jak Maciej Rosiński, Dawid Łagowski, Robert Skubisz, Sebastian Krauzowicz, Robert Głyda, Jakub Kasprzak, Adam Adamczak, Zbyszek Kopycki, Tomasz Zdrenka, Tomasz Milewski i Wojciech Amaro.
Zapewne tak duży sukces nie odbyłby się bez największej wypożyczalni sprzętu gastronomicznego Gastro Magic Service, która bez problemu zabezpieczyła sprzętowo to ogromne kulinarne przedsięwzięcie. Mówimy o kilkunastu tysiącach talerzy, sztućców, szkła do wody i wina, nie wyliczając już stołów, krzeseł, obrusów, serwetek i wszelkiego rodzaju rzeczy potrzebnych do zorganizowania eleganckich kolacji jak i posiłków w restauracji POP-UP. Całym serwisem bez problemu zarządzał Tomasz Tarkowski.
-Transatlantyk to znana marka od lat, dlatego jestem bardzo zadowolony, że Klub Szefów Kuchni był w tym roku Partnerem tego wydarzenia a nasi klubowicze w tym Patryk Dziamski grali główne skrzypce. To pokazuje, że jest popyt na takie duże imprezy kulinarne i udowadnia, że nasz klub i nasi szefowie są bardzo dobrymi partnerami do osiągnięcia sukcesu - powiedział Prezes KSK Jarosław Walczyk
W projekcie udział wzięli również Partnerzy KSK: Wypożyczalnia Gastronomiczna Gastro Magic Service, Fine Dine, Zielona Budka, Winterhalter Gastronom Polska, Kuchnie Świata, Kruszwica oraz Makro.
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17