IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

2018-07-21

Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym  i gościnnym Szczawnie Zdroju.

Organizatorzy 

Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz - Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz Ryszard Tomaszewski Właściciel Kompleksu Dworzysko - Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju

zapraszają

21.07.2018 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju gdzie odbędzie się

 IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

IV Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej

 

Zarys Programowy Festiwalu

  •  Konkurs profesjonalistów nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2018 „Kuchnia dworska myśliwska"
  • Konkurs cukierniczy- deser  z użyciem owoców leśnych i twarożku
  • Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
  • „Festiwal produktów  regionalnych -lokalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , lokalnych .
  • degustacje wyrobów z dziczyzny – przygotowanych prze amatorów, myśliwych
  • Konkurs nalewek pn. „  Najlepsza Nalewka”
  • Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Poznaj smaki Regionu Dolnośląskiego”– Oceniany przez Jury Profesjonalistów /- degustacja płatna /cegiełki / - akcja charytatywna na rzecz Fundacji miej serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówki
  • Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej w wykonaniu Mistrzów  – Live Cooking zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy
  • Stoiska Gastronomiczne „Zasmakuj Światowej Kuchni” /sprzedaż cegiełek/ akcja charytatywna,
  • Kulinarne warsztaty dla dzieci -poprowadzi Łukasz Konik z Zuzią Harapkiewicz.

 

Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej.

Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność.

UROCZYSTA GALA

Zwieńczeniem całodniowego Festiwalu i rywalizacji uczestników konkursu będzie uroczysta Gala połączona z ogłoszeniem wyników oraz wręczeniem nagród i dyplomów. GALA odbędzie się w Białej Sali i Hali spacerowej Uzdrowiska Szczawno Zdrój - Jedlina. Podczas Gali zostanie przeprowadzona licytacja wartościowych  przedmiotów i usług na rzecz Fundacji Miej Serce dla podopiecznego Nicolasa Hołówka

Do pobrania:

Regulamin
Formularz zgłoszeniowy

 

Wkrótce
 

Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie

wszystkie wydarzenia