Klub Szefów Kuchni grał na rzecz WOŚP 2018

14 stycznia 2018 roku po raz dwudziesty szósty odbył się Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Od ponad ćwierć wieku w tym wyjątkowym, zimowym dniu serca Polaków biją mocniej.
Za nami 25 lat pięknej historii niesienia pomocy, niezliczona ilość rozdanych serduszek, setki tysięcy wolontariuszy w różnym wieku, tysiące sztabów w Polsce i zagranicą – tak w skrócie można określić WOŚP.
W tym roku nie zabrakło również szefów z Klubu Szefów Kuchni, którzy pod wodzą swojego Prezesa Jarka Walczyka zagrali kulinarnie w 26 Finale WOŚP, którego celem było pozyskanie środków „dla wyrównania szans w leczeniu noworodków”.
Akcja Klubu Szefów Kuchni dla WOŚP odbywała się pod Pałacem Kultury i Nauki w Warszawie. Podczas Wielkiego Finału Szefowie ugotowali ponad
4000 litrów zupy pomidorowej z warzywami i wołowiną. Kolejka by skosztować zupy z wielkiego gara nie miała końca. Po uroczystym i symbolicznym zamieszaniu w kotle przez samego Jurka Owsiaka zgromadzeni ludzie mogli delektować się i przede wszystkim rozgrzać pożywną zupą przygotowaną przez najlepszych szefów kuchni w Polsce, do ugotowania której wykorzystano 430 kg mięsa oraz pół tony warzyw, nie mówiąc już o przyprawach. W ciągu tego mroźnego dnia szefowie wydali ponad 14 tysięcy porcji!
Było smacznie i pożywnie, dzięki czemu wszyscy mieli siłę grać z Orkiestrą podczas 26 Finału pełną parą!

- Będziemy grać z Orkiestrą do końca świata i jeden dzień dłużej – powiedział Jarek Walczyk, Prezes Klubu Szefów Kuchni. – Nikogo z szefów specjalnie nie musiałem namawiać do uczestnictwa w tej akcji. Chęć niesienia pomocy jest naturalna dla naszych klubowiczów, dlatego chętnie angażują się w tego typu wydarzenia. Bardzo dziękuję młodzieży ze szkoły na Majdańskiej. Zamiast cieszyć się już feriami, ci młodzi ludzie dołączyli do nas i chętnie pracowali w tych trudnych, mroźnych warunkach. Ponadto wielki ukłon w stronę naszych sponsorów, bez wsparcia których z pewnością nie udało by się nam zrobić to na tak wysokim poziomie. Dziękuję Szefom z KSK, którzy w słusznej sprawie potrafili pokonać czasem setki kilometrów by zagrać kulinarnie dla WOŚP – dodał Jarek Walczyk.
Ponadto, tego dnia szefowie kuchni zadbali również o cały sztab ludzi zaangażowanych w organizację tego ogromnego przedsięwzięcia jakim jest Finał WOŚP. Siedząc przed telewizorami nie mamy nawet pojęcia jak wiele osób pracuje przy organizacji tej wspaniałej akcji.
W specjalnie przygotowanym namiocie stanęła profesjonalna Restauracja WOŚP serwująca set menu, w którym polskie smaki zostały przełamane orientalnie. Szefowie w ciągu całego dnia wydali 680 porcji i zebrali 4600zł.
W tym wyjątkowym i jakże smacznym menu znalazły się:
Przystawka
Wędzony sum – palony ziemniak, mus z kalafiora, rukola
Zupa
Żurek – wędzony węgorz, mleko kokosowe, chilli
Danie główne
Wołowina – Demi-glace, pieczarka, marchew, gnocchi w emulsji maślanej
Ravioli z warzywami ratatouille
Deser
Beza z mascarpone i marakują
Dodatkowo zaangażowanie szefów z Klubu Szefów Kuchni można wspierać biorąc udział w aukcjach na stronie: www.charytatywni.allegro.pl , gdzie do 14 lutego odbywają się licytacje.
- Skarby od Top Chef’a Tomasza Purola
http://charytatywni.allegro.pl/skarby-od-top-chef-a-tomasza-purola-i5985451
- Kolacja Fine dinning w Pink Lobster u Szefa Jarka Walczyka
http://charytatywni.allegro.pl/kolacja-fine-dining-w-pink-lobster-z-olciiak-i5966863
- Kolacja od Tomasza Jakubiaka, przygotowana osobiście przez Szefa dla dwóch osób
http://aukcje.wosp.org.pl/voucher-2-os-na-kolacje-t-jakubiaka-i5933626
- Kolacja degustacyjna w restauracji Ed Red u Szefa Adama Chrząstowskiego
http://charytatywni.allegro.pl/kolacja-degustacyjna-w-restauracji-ed-red-i5942356
- Patryk Dziamski przekazał kilka rzeczy do licytacji sztabowi WOŚP w Buku
26 Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy już za nami i z pewnością szefowie na tej akcji niesienia pomocy nie poprzestaną.
Pomaganie nie byłoby jednak takie proste, gdyby nie wspaniali Sponsorzy, którzy bez wahania przekazali setki kilogramów produktów na akcję Gotuj z sercem dla WOŚP 2018.
Sponsorzy: Ambasador 92, Baziółka, Cheman, Convotherm, Dawtona, De Care, Dora Metal, Fit & Easy, House of Asia InterEuropol, Kruszwica, Kuchnie Świata, Libra, Makro, Marine Harvest, Menos, Oerlemans, Perino, Polmlek , Putka, Schoeller, Sokołów, Unilever, Wodociągi i Kanalizacja, Żywiec Zdrój.
W ciągu poprzednich 25 Finałów WOŚP Orkiestra zebrała i przekazała na wsparcie polskiej medycyny sumę ponad 825 mln PLN. W zeszłym roku padł rekord, czy pobijemy go w 2018?
Na obecną chwilę deklarowana kwota to 81 423 542 zł.
Niezależnie od wielkości portfeli mamy ogromne serca i to się liczy!
W finałowym dniu Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jednoczy Polaków, podczas koncertów, loterii, licytacji, kiermaszów i wielkiego gotowania z Szefami Kuchni.
Galeria
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17