Członkowie
Wiesław Bober

Należy do wąskiego grona najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy w Polsce. Branża gastronomiczna zafascynowała go i pochłonęła całkowicie.
Gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World. Popularyzował polskie smaki w Maso Corto we Włoszech, Kaprun w Austrii oraz wielokrotnie w Pradze.
Pierwsze szlify w trwającej blisko 30 lat karierze zawodowej zdobywał na Śląsku w Hotelu Olimpijski w Katowicach. Talent i wyszukany smak sprawiły, że w krótkim czasie został szefem kuchni i tak zostało do dzisiaj.
Doskonały kucharz pomysłodawca, organizator, juror oraz laureat wielu konkursów kulinarnych. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni.
Następny etap to praca w pięciogwiazdkowym Hotelu Belweder w Ustroniu oraz kolejno dwa czterogwiazdkowe hotele, w których zdobywał doświadczenie przez prawie 10 lat.
Od 2015 r., kiedy to rozpoczął swoją przygodę z Hotelem Fabryka Wełny & SPA
i Restauracją Przędzalnia w Pabianicach dzieli się swoim kunsztem kulinarnym. W pabianickim hotelu Fabryka Wełny stworzył autorskie miejsce szefa kuchni Wiesława Bobera – Restauracja Wzorcownia by Wiesław Bober.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych: Pytanie na śniadanie oraz Kawa czy Herbata. Był uczestnikiem programu telewizyjnego „Druga twarz’’, Francja od Kuchni’’ oraz prezentował kuchnie włoską wspólnie z Giancarlo Russo w Telewizji Tele 5.
Można powiedzieć, że swoje miejsce na ziemi znalazł w momencie, kiedy podjął pracę w Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach.
Propaguje kuchnię polską tradycyjną połączoną z nowoczesną, inspiruje się klasycznym stylem francuskim oraz kuchnią myśliwską jako czynny myśliwy.
Wolny czas spędza na polowaniach a przebywanie w lesie to dla niego doskonały relaks.
Szkoli młodych adeptów sztuki kulinarnej. Stale współpracuje ze szkołami gastronomiczno-hotelarskimi.
Pomysłodawca i organizator Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina w Kudowie Zdroju. Ambasador Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. Członek loży ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń Polskie ‘’
Swoje przepisy zawarł w: „Księdze Szefów Kuchni ‘’wydanej w 2013 roku. Książka zawiera przepisy najlepszych szefów kuchni w naszym kraju.
Współpracuje z pismami branżowymi:
- przepisy do Palce Lizać
- felietony do czasopisma „Rzeźnik”
- przepisy w Kulinarnym Albumie Eurogastro wydany z okazji 20 edycji Targów
Nagrody:
Statuetka w kategorii „Przez osobowość do sukcesu” na gali Osobowości i sukcesy 2016 r.
Konkurs 100 Poland Best Restaurants – Gala VI edycji w Szczawnicy 2016 r.
- Szef Kuchni Roku 2016 Wiesław Bober – Region Centralny
- nagroda dla Restauracji Przędzalnia w Hotelu Fabryka Wełny
- Żółty Przewodnik Kulinarny Gault&Millau – wyróżnienie dla Restauracji
Wzorcownia by W. Bober – 1 czapka
- „Złoty Widelec „Najlepsza restauracja hotelowa w Polsce 2017 r. dla
Restauracji WZORCOWNIA by Wiesław Bober – 20.04.2017 r.
w VI edycji akcji rekomendujących najlepsze restauracje
„Warszawa od kuchni ‘
- Statuetka Hermesa Poradnika Restauratora 2017 r dla Restauracji Wzorcownia by Wiesław Bober w kategorii „Restauracja Hotelowa‘’
11 maja 2017 r, Poznań
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17