Członkowie
Waldemar Hołówka

Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Warszawie - wydział Turystyki i Rekreacji.
Karierę gastronomiczną rozpoczął w 1981 roku po ukończeniu Policealnego Studium Gastronomicznego w Tomaszowie Mazowieckim.
Rozpoczynał jako kelner (Motel "Polichno", Motel " Gościniec Piotrkowski"), następnie barman, kucharz, szef kuchni (ZUSB - Restauracja ESTAKADA, z-ca kier. MEGAWAT, Hotel***"Wodnik" Bełchatów), kontrakty exportowe w Niemczech i w ZSSR. W latach 2001- 2003 był z-cą dyrektora w Zamku w Baranowie Sandomierskim. Od 2003 roku jest Prezesem Zarządu Spółki Rivendell - Hotele&Rekreacja w Szczawnie Zdroju.
Waldemar Hołówka to członek elitarnej Fundacji Klub Szefów Kuchni oraz członek Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. W latach 1996-2000 vice prezes Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników - Region Ziemia Łódzka. Jeden z założycieli aktywnie działających Fundacji - Polish Prestige Hotel's &Resorts oraz Fundacji Promocji Polskiej Żywności. Od 2003r do 2010r był Prezesem Zarządu Spółki Rivendell Hotele&Rekreacja w Szczawnie Zdroju.
Od stycznia 2010r prowadzi własną Firmę Handlowo Usługową HOLSON GROUP, gdzie m/in świadczy usługi na rzecz Winterhalter Gastronom Polska Sp. Z.O.O. jako Ekspert ds. wdrożeń nowoczesnych technologii zaplecza kuchennego i zmywalni.
Rok 2004 rok był owocny w wyróżnienia dla Waldemara Hołówki. Został laureatem w konkursie "Po Prostu Najlepszy" w kategorii "Najlepszy Hotel Trzygwiazdkowy". Wyróżniono właśnie Hotel Rivendell i Waldemara Hołówkę jako najlepszego Menedżera Polskiego Hotelarstwa. W konkursie brano pod uwagę zaangażowanie w pracę, profesjonalizm, przedsiębiorczość i wprowadzane nowatorskie rozwiązania przez menedżerów. Konkurs wyłonił najlepsze, najsprawniej zarządzane i wzorowo służące gościom obiekty.
To, że warto udzielać się na niwie zawodowej, i aktywnie działać w środowisku, zostało w przypadku Waldemara Hołówki zauważone i docenione. W 2004 roku został odznaczony brązowym Krzyżem Zasługi, nadanym przez Prezydenta RP za "wybitne zasługi na polu krzewienia i popularyzowania Kultury Kulinarnej w Kraju oraz wspierania bezinteresownych działań w niesieniu pomocy na rzecz społecznych środowisk regionalnych". W tym samym roku został on również wyróżniony odznaczeniem resortowym nadawanym przez Ministerstwo Turystyki - "Za Zasługi Dla Turystyki" w uznaniu zasług dla rozwoju turystyki w kraju i za granicą.
W 2006 roku Waldemar Hołówka otrzymał tytuł "Przyjaciela Szkoły Marzeń 2006" w ogólnopolskim projekcie, za wspieranie działań na rzecz wyrównywania szans edukacyjnych i życiowych dzieci i młodzieży z gmin wiejskich. Dostał także Statuetkę Wawrzyniec 2006 za promocję i propagowanie polskiej sztuki kulinarnej i profesji polskiego kucharza.
Kuchnia polska, staropolska, myśliwska, dworska - to szczególnie bliskie tematy dla Waldemara Hołówki, ponieważ przez jakiś czas był związany poprzez pracę z Baranowem i Krasiczynem. Związki te - już bardziej uczuciowe i sentymentalne - zachowuje do dzisiaj. Miejsca te swoją magią i historią zawsze będą się kojarzyć z kuchnią szczególnie przez niego preferowaną. Właśnie tam rozpoczął się cykl Festiwali Kuchni Dworskiej czy Ogólnopolskich Prezentacji Kulinarnych Regionów. Waldemar Hołówka jest znawcą dobrego jedzenia, propagatorem dań wykwintnych, dworskich, kuchni myśliwskiej i staropolskiej. Swoje wzorce czerpie ze starych wyszukanych przepisów czy z przekazów swoich mistrzów jak Wiesiu Zuzek czy nieżyjący już Tadeusz Matysiak.
Nadrzędny cel, jaki przyświeca Waldemarowi Hołówce, to kształcenie kadry hotelowo-gastronomicznej oraz propagowanie polskiej kultury i tradycji kulinarnych, rozwój turystyki zwłaszcza w regionie Wałbrzyskim oraz rewitalizacja obiektów zabytkowych.
Hobby Waldemara Hołówki to organizacja ciekawych imprez kulinarnych w całej Polsce, a tym samym przekaz wiedzy w zakresie polskiej kultury kulinarnej. Wolny czas spędza w leśnych obszarach Dolnego Śląska na polowaniach: od wielu lat jest myśliwym i jest to jest jego sposób na ucieczkę od codziennego zgiełku.
Wkrótce
Zobacz co niebawem będzie odbywać się w Klubie
-
Webinar – “Prawo Pracy 2021”
Managerowie, restauratorzy i ludzie gastro! 9.12.2020 o godzinie 10:00 @Smazymy oraz @Akade ...2020-12-08 -
Konkurs: "V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej"
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej w tym roku zagości w urokliwym i gościnnym Rz ...2019-03-25 -
NOWY KONKURS! “Smart Cuisine - dania dietetyczne”
Fundacja Klubu Szefów Kuchni organizuje I edycję konkursu “Smart Cuisine - da ...2019-02-07 -
IV Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej
Konkurs Dworskiej Kuchni Myśliwskiej zagości po raz drugi w pięknym i gościnnym S ...2018-07-21 -
VII edycja Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szef&oacu ...2018-06-16 -
Mazury HoReCa 2018
W dniach 17-18 kwietnia 2018 w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury w Ostr&oa ...2018-04-17